Hikaye Öykü Masal Arşivi

 

Hikayelerin Dünyasına Açılan Eşsiz Bir Kapı

24 Nisan 2024

Sık Kullanılanlara Ekle  Anasayfan 
              Yap Ziyaretçi Defteri

 

MENÜLER
Ana Sayfa
Arşiv
Sitenize Ekleyin
Hikaye Ekleyin
Editörlere Mesaj Gönder
Editörlük Başvurusu
Yardım / İletişim
Reklam
Basında HikayeArsivi
Künye
Ziyaretçi Defteri
Tavsiye Siteler
HİKAYE KATEGORİLERİ
İbretli Hikayeler
Dini Hikayeler
Yaşanmış Hikayeler
Duygusal Hikayeler
Sevgi Hikayeleri
Aşk Hikayeleri
Din Büyüklerinden Hikayeler
En Güzel Dini Hikayeler
Masal Demeti
Hayatın İçinden Hikayeler
İran Hikayeleri
Dostluk Hikayeleri
Mevlanadan Hikayeler
Kıssadan Hisseler
Çocuklar İçin Hikayeler
Doğruların Öyküsü
Komik Hikayeler
Nasreddin Hocadan Hikayeler
Sahabeden ve Evliyaullahtan Hikayeler
Kurandan Hikayeler
Resulullahtan Hikayeler
Kelile ve Dimne
Tarihi Gerçekler
Gerçek Hayattan Hikayeler
Türk Tarihinden Damlalar
Bediüzzamanla Yaşayan Öyküler
Diyanetten Hikayeler
Renkli Hikayeler
Sesli Hikayeler-Masallar
Resimli Hikayeler
Sizden Gelen Hikayeler
İngilizce Hikayeler
Padişahlardan Hikayeler-Öyküler
Türkü Hikayeleri
Tarihi Hikayeler-Öyküler
Siyasi Hikayeler-Hatıralar
Öğretici Hikayeler
Hüzün Zamanı Hikayeleri
Hazır Cevaplar Espriler
Dede Korkut Hikayeleri-Destanlar
Keloğlan Masalları (Görüntülü)
La Fontaine Masalları
Atatürk Hikayeler - Hatıralar
Tanıdığım Ünsüzler
Gazali İHYAdan Hikayeler
Ramazan-Oruç Hikayeleri

Hikaye-Öykü Ara



[Detaylı Arama]


Yeni Eklenen 15 Hikaye
Radar Var
Yok Oluşun Filizlenmesi
Yanılgının Gözyaşları Ve Benlik Kavgası
Ayşecik ve Yasemin Sultan
Şöhretin Bedeli
Bücür Zürafa
Deve Kervanı
Nerede Görüşelim
Rafadan Yumurta
Sabrın Zirvesi
Recep Ayında Oruç
Oruçlu Musunuz, Değil Misiniz?
Oruç İman Ettirdi
Orucu Bazen Bozmak Gerek
Onların Ameli Yok

En Çok Okunan 15 Hikaye
The Adventure of the Three Garridebs
Bir Bebeğin Yarım Kalmış Günlüğünden
Dracula - Story
İşte Aşk
Hz. Yunus Ve Balık
Uyuyan Güzel
Half-Brothers by Elizabeth Gaskell
Sevgi Üç Türlüdür
Uyku Masalı
Dostluğun Öyküsü
Hansel Ve Gretel
Haddini Aşmanın Zararı
Ona "Sevdiğinizi" Söyleyin
Evlilik
Çirkin Ördek


Reklam ver

Mail List
Sitemizin yeniliklerinden ilk sizin haberiniz olsun.
İsim:
Mail:
 


Editör Giriş
    Yorum Yap
Yorum yapmak üzere olduğunuz haber.

Göçmen Kuşların Dönüşü




    Değerli çocuklar !..

    Sonbahar gelince yüreğimde, hüznü çağrıştıran bir burukluk duyarım. Bu mevsimde tabiatın görüntüsü, bir hasta benzi gibi soluklaşır. Sanki genizlere yanık saman kokusu ya da acı biber kaçmışcasına, gözlerim sulanıverir. Kışın hırçın saldırısı, pek uzaklarda değildir; belki bir menzillik konakta hazırlığını yapmaktadır.

    Hayvanlar Dünyası’nın tüm canlıları da tıpkı insanlar gibi, kış hazırlığının telâşı içerisindeler. Kimi yaratıklar, kışı bulundukları yerde karşılamak için barınak ve sığınaklarına çekilmişler; kış uykusuna hazırlanmaktalar... Leylek, turna, yeşilbaş ördekler, iri yaban kazları, kırlangıç, sutavuğu, bıldırcın, çeşit çeşit bülbüller, akkarınlı sağanlar ve daha pekçok göçmen kuşlar, okyanus ve çölleri aşarak ılıman iklimli beldelere gitmek üzere yollara düşmüşler... Binlerce kilometre süren bu yolculukların, ilkbahar gelince bir de dönüşü var.. Bu işi nasıl yaparlar? Bu sorunun cevâbını bilim hâlâ çözebilmiş değil!...

    İlkbaharla birlikte, kış uykusuna yatan canlılar uyanır; ölmüş sanılan tabiat, silkinerek canlanır; kara, deniz ve havada yeniden yaşam kavgası başlar; göçmen kuşların geri döndükleri ve yuva yapma çabasına giriştikleri görülür...

***


    Değerli çocuklar!.. İzninizle bu kez de size, göçmen kuşlardan birisinin hikâyesini sunmak istiyorum.

    Konumuzun kahramanı yeşilbaşlı bir yaban ördeği; olayın sahnelendiği yer ise, yurdumuzun Marmara Bölgesi’nde bulunan Manyas Gölünde geçmektedir. Bilmem bilirmisiniz çocuklar?!. Martı, denizlerin çığırtkan kuşlarıdır; Yaban ördekleri ise göllerin hayranıdır. Yeşilbaş ördek için nice türküler yakılmış, öyküler anlatılmıştır.

    Bu kez anlatacağım hikâye, yeşilbaş bir yaban ördeğiyle ilgili, gerçek bir olayın anlatımıdır. Yurdumuzun Marmara Bölgesinde yaptığım bir gezi sırasında, Bursa, Balıkesir ve Bandırma yörelerini gezerken, Erdek’e de uğramış, bu turistik güzel kasabamızı da yakından tanımak fırsatını bulmuştum. İşte yeşilbaş yaban ördeğinin ilginç hikâyesini, bu şirin ilçede tanıştığım bir balıkçı anlatmıştı bana... Hoşuma gittiği için bunu size de anlatayım dedim.

    Değerli küçük okurlarım!.. Anlatacağım hikâyenin üç bölümlük sahnesi var: İki bölümü de göl kıyısında, sazlık bir yerde geçmektedir. Sözü edilen göl, ötedenberi: “Kuş cenneti” diye anılagelen Manyas gölüdür. Büyük Türk gezgini Evliya Çelebi, ünlü” Seyahatnamesi’nde bu güzel yurt köşesini, tanıtmaktadır.

    Manyas Gölü kıyıları, turistlerin hayranlık duydukları bir beldemizdir. Bu göl, yirmi tür göçmen kuşa güvenle barınaklık yapmaktadır. İlkbahar gelince, Manyas Gölü sularının serin kucağı, binlerce göçmen kuşa bağrını açmaktadır. Bu kuşlar, bütün yaz boyu tam bir güvenlik içerisinde burada barınırlar. Göl kıyısındaki sazlıklarda yumurtlayıp kuluçkaya yatar ve ürerler.

    İlkbaharda Manyas Gölü’nün suları hayli yükselir. Güney ülkelerden kuş cennetine dönen göçmen kuşlar, suların, ağaçların boyuna yükselmesiyle, çevreleri güvenli duruma gelen ağaç dalları arasında yuvalarını kurar ve yırtıcı hayvanların saldırısından uzak bir durumda yaşamlarını sürdürürler.

***


    Değerli okuyucularım!.. Sabrınızı daha fazla taşırmadan şimdi, yeşilbaş ördeğin hikâyesini anlatmak istiyorum.

    Marmara Denizi’nin kıyılarını hafifçe döğen dalgaların sesi duyulmakta... Nisan ayının ılıman havası çevreyi olumlu yönden hayli etkilemiş. Deniz kıyısına yakın bağ ve bahçelerdeki meyve ağaçlarının çiçekleri üzerinde, bal arıları ve kelebekler, çiçeklere öpücükler sunarak sevgi gösterisinde bulunuyorlar. Gökyüzünde bölük bölük uçuşan göçmen kuşlar, Marmara Denizine iltifat etmeden, Kuş cenneti Manyas Gölü’ne yön tutmuş gidiyorlar. Bu şirin yurt beldesi, bütün bahar ve yaz boyunca bu göçmen canlılara mesken olacak, kuşdiliyle söylenen şarkı ve türküler çevrede şakıyıp duracak!...

***


    Fakat o ne?!. Birdenbire martıların telâşlanıverdiği ürkek çırpınışlarla uçtukları görüldü. Nedir bu çırpınış demeğe kalmadan, irice bir kuşun Marmara Denizine doğru pike yaptığı görüldü. Neredeyse, ya kıyıdaki kumsala çakılacak, ya da denize düşüp sularda kaybolacaktı. Martılar çığlık içinde kaçıştılar...

    Bir yaban ördeğiydi Marmaraya doğru pike yapan... Göçmen kuş, son anda tek kanadını kullanarak dengesini sağlamayı başarmış ve kumsala çakılmaktan kurtulmuştu. İnmeği becerebildiği sulara kıyı oldukça yakındı. Biraz daha gücü olsa, yüzerek kıyıya gidebilecekti. Nevar ki, kanadındaki yarası buna imkân vermiyordu.

    Çevrede bulunan balıkçılar onu görmüş olmalıydılar. Nitekim içinde birkaç insan bulunan motorlu bir teknenin kıyıdan açıldığı ve hızla ördeğe yaklaştığı görüldü. Biraz sonra tekne ördeğin yanına varmış; balıkçılardan birisi suya eğilerek yaban ördeğini tekneye almıştı. Yeşilbaş ördek, o kadar yorgun ve bitkindi ki hiçbir tepki göstermedi.

    Balıkçılar, yaban ördeğinin her yanını iyice gözden geçirdiler. İçlerinden birisi, yüzüne bir acıma belirtisi görünümü verirken şöyle konuştu:

    – Yazık zavallıya!.. Bu ağır yarayla nasıl olmuşda buraya kadar gelebilmiş?

    Yeşilbaş yaban ördeğinin hem kanadı delinmiş, hem de bir ayağı kırılmıştı. Sakat ayağında, bir de mâdeni halka göze çarpıyordu. Balıkçılar, halkanın üzerinde şu rakam ve yazıyı okudular: “1971- Kuş Cenneti, Manyas Gölü”... Demek, yaralı yeşilbaş yaban ördeği birkez daha, göç yollarını aşmış, Manyas Gölü kuş cennetine dönüyordu.

    Balıkçılar, bir hoş olmuşlardı. Biraz önce konuşan balıkçı yeniden:

    – Bu kuş ölecek!... Yarası iyileşmezse bukez, kuş cennetine değil öbür dünyaya gidecek!... Pek de sevimli bir yaratık. Ona ben bakmak istiyorum arkadaşlar!.

    Kulübemde yalnız yaşıyorum biliyorsunuz; yaşarsa bana bir süre arkadaşlık eder; iyileşirse tutar salıveririm. Özlediği kuş cennetine gider yine!

    Kulübesinde yalnız yaşadığını söyleyen balıkçı, üzgün bakışlarını bir süre yeşilbaş ördeğin üzerinde gezdirdikten sonra, sözlerini şöyle sürdürdü:

    – Belki de Yüce Hak’kın rızasını kazanmama bu zavallı kuş sebep oluverir!.

    Yeşilbaş ördek, doğrusu oldukça talihli sayılabilirdi. Bakımını üzerine alan balıkçının, deniz kıyısındaki kulübesine yerleşmiş; bakıcısının özen göstermesiyle kanadındaki yara kapanmaya başlamış; kırık ayağı da iyileşmeğe yüz tutmuştu. Geçen süre içerisinde, balıkçıyla yeşilbaş arasındaki dostluk ilerlemiş; birbirlerine iyice alışmışlardı. Gerçi, yeşilbaş yaban ördeği deniz kıyısında gezinirken, hâlâ topallıyorsa da, bu durum kendisine pek zorluk vermiyordu.

    Yeşilbaş, her sabah, balıkçı dostunu takasıyla birlikte enginlere yolcu ediyor; akşam olunca da kulübesinden çıkarak deniz kıyısına iniyor; onun dönüşünü bekliyordu. Aradan bir süre daha geçmiş; yeşilbaş ördek uçmaya da başlamıştı. Marmara Denizi üzerinde kısa turlar atıyordu. Ayrıca balıkçı arkadaşıyla sefere de çıkar olmuştu.

    Bir sabah yine, yeşilbaş ördeği yanına alan balıkçı, teknesiyle Marmara Denizi’nin doğu sularına doğru açılmıştı. Birara, yeşilbaş’ın huzursuzlaştığı görüldü. Yerinde duramıyor; teknenin içinde dolanıp duruyordu.

    Ne vardı da yeşilbaş ördek böyle hareketlenivermişti? Bir süre sonra kanat çırparak havalanmış, teknenin çevresinde birkaç kez tur attıktan sonra, gittikçe yükselerek güneydoğu yönünde gözden kaybolup gitmişti. Balıkçı, üzgün durumda yeşilbaş’ın ardından bakakalmıştı. İşte yine sularda yapayalnız kalıvermişti.

    Denizdeki yalnız adam, henüz kulübesine dönmeden, yeşilbaş yaban ördeği, Manyas Gölü kıyılarındaki her zaman yuvalandığı sazlığa varmıştı bile... Burada yeniden, hayatını hemcinsleri arasında sürdürecek, özlediğini sandığı mutluluğa kavuşmanın kıvancını yaşayacaktı. Fakat öyle yüreğini cendere gibi sıkan şey neydi? İçinde bir eziklik, karamsarlık duygusu uyanıvermişti. Hafiften oluşmaya başlayan bir pişmanlığın ezikliği gittikçe yaygınlaşarak içini kemirir olmuştu. Yaptığı hareketin uygunsuzluğu bilinci içerisinde, kendi kendini kınıyor ve ayıplıyordu: Hayatını kurtaran adamı terketmiş; onu denizin ortasında yapayalnız bırakıvermişti. Bencillik duygusunun ardından sürüklenerek, vefâsızlığın en çirkin bir örneğini vermiş; kendisini dost edinen adama Allahaısmarladık bile demeden, kaçarcasına ondan uzaklaşmıştı. O yalnız adam, kendisini ne kadar da sevmişti oysa o, yalnızlığını gideren bu yakınlığı ona çok görmüştü.

    Yeşilbaş’ın içini kavuran bu pişmanlık duygusu, yalnızlığın ne demek olduğunu bir anda ona anlatıvermişti. Birden o da kendisini, hem cinsleri arasında olmasına rağmen yalnız hissedivermiş; heran özlemini çeker olduğu kuşcenneti, gönlünden silinivermişti. Şimdi o, sevgi ve dostluğun anlamını çok daha iyi algılıyordu.

    Yeşilbaş yaban ördeği, bu düşüncenin etkisiyle, daha henüz dinlenememişken, birden havalanıp hızlı bir uçuşla Manyas Gölünü aşarak Marmara Denizine doğru yollandı.

    Marmara sularındaki teknesinde, yapayalnız bir durumda, gözleri ufuklara çevrili kalakalmış adam, birden, yeşilbaşın, teknesinin dümenine konuverdiğini görüvermişti o anda, gözlerinden süzülüveren ılık gözyaşlarını önleyemedi. Sevinmeyi unutmuş insanların görünümü içerisinde bir tuhaf gülümsemeyle, kendi kendine mırıldandı:

    – Tekrar bana döneceğini biliyordum! diyerek, kendi kendine mırıldandı.

    Değerli okuyucularım!.. Yeşilbaşlı yaban ördeği, kış yaklaşırken belki, yine bir süre, yalnız adamı terkederek güneye uzanan göç yollarına düşecek. Fakat şu anda onlar, birbirine kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorlar.

    Göç zamanı gelip de sefere çıkan yolcuları, yürekler burkularak uğurlamak ne kadar hüzün verici bir duyguysa, dönüş ânı gelip de, gurbetten sılaya dönenlerin ve onları karşılayanların birbirlerine kavuşmaları da o ölçüde sevindirici olur insanlar için! Sevdiklerine hasretlik çekmek ve buna katlanmak kolay değildir. Nevar ki, atasözümüz: "Yolcu yolunda gerek" uyarınca, zaman geldiğinde, gurbete çıkılacak, sılaya dönüşün yolları her an umutla gözlenecektir.




Kaynak: Mehmed Zekâi ERYALAZ (Hayvanlar Dünyası’ndan Ansiklopedik Çocuk Hikâyeleri), Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

Hazırlayan: KuTuL KuLuB
www.hikayearsivi.net


9 Mayıs 2006 - 07:47:00 - 6560 günlük
Ekleyen editör:
HikayeArsivi

Okuyan: [6678] Yorumlayan: [1] Kategori: [Diyanetten Hikayeler] [Yazdır]

Yorum Yapın:
 

İsim:  *
Mail:  *
Yorum:
 
*
Kalan karakter:
 


* Doldurulması zorunlu alanlar.
Html kod kullanılamaz. IP adresiniz kaydedilecektir.

Reklam ver

 
EĞLENCE
Ölmeden Önce Söylenen Son Sözler-1
Ölmeden Önce Söylenen Son Sözler-2
Ölmeden Önce Söylenen Son Sözler-3


Bilginizi TEST Edin
  RESİM ARŞİVİ
BEBEK RESİMLERİ MANZARA RESİMLERİ
CAMİ RESİMLERİ  

ÜYE GİRİŞİ
Kullanıcı adı:
Şifre:



Üye Ol - Şifremi Unuttum



Reklam ver

  ANKET
Hayat Gerçekten Bir Hikaye Mi?
Hayır  853
Bazen  509
Evet.  2748

Toplam: 4110 oy kullanıldı.

 

  İSTATİSTİK
Toplam Kategori: 46 
Toplam Hikaye: 4161 
Yazı-Yorum: 20 
Editör Sayısı: 5 
Onaysız Üye: 0 
Onaysız Yorum 0 
Toplam Yorum: 15432 
Toplam Okunma: 21279657 


Reklam ver

Online Editörler

Sitede hiç editör yok / Son 5 dk. içinde


 

HİKAYE KATEGORİLERİNİN TÜMÜ:

01-İbretli Hikayeler
02-Dini Hikayeler
03-Yaşanmış Hikayeler
04-Duygusal Hikayeler
05-Sevgi Hikayeleri
06-Aşk Hikayeleri
07-Din Büyüklerinden Hikayeler
08-En Güzel Dini Hikayeler
09-Masal Demeti
10-Hayatın İçinden Hikayeler
11-İran Hikayeleri
12-Dostluk Hikayeleri
13-Mevlanadan Hikayeler
14-Kıssadan Hisseler
15-Çocuklar İçin Hikayeler
16-Doğruların Öyküsü
17-Komik Hikayeler
18-Nasreddin Hocadan Hikayeler
19-Sahabeden ve Evliyaullahtan Hikayeler
20-Kurandan Hikayeler
21-Resulullahtan Hikayeler
22-Kelile ve Dimne
23-Tarihi Gerçekler
24-Gerçek Hayattan Hikayeler
25-Türk Tarihinden Damlalar
26-Bediüzzamanla Yaşayan Öyküler
27-Diyanetten Hikayeler
28-Renkli Hikayeler Masallar
29-Sesli Hikayeler
30-Resimli Hikayeler
31-Sizden Gelen Hikayeler
32-İngilizce Hikayeler
33-Padişahlardan Hazır Cevaplar
34-Türkü Hikayeleri
35-Tarihi Hikayeler Öyküler
36-Siyasi Hikayeler Hatıralar

 
Google

Sitemizden alınan tüm hikaye-öykü-masal ve materyaller için link verilmesi zorunludur.
Site içeriğini kullanmak için site yönetimiyle [kutulkulub@gmail.com] irtibata geçerek istifade edebilirsiniz.

 
 Hikaye Arşivi  
Kerim Melleş-KuTuL KuLuB © 2002-2021  ©  Hikaye Öykü Masal Arşivi
Sayfamızı en iyi 1024*768 çözünürlükte görüntüleyebilirsiniz...

  KuTuL KuLuB-A.Kerim Melleş