Hikaye Öykü Masal Arşivi

 

Hikayelerin Dünyasına Açılan Eşsiz Bir Kapı

21 Kasım 2024

Sık Kullanılanlara Ekle  Anasayfan 
              Yap Ziyaretçi Defteri

  Yaşlı Fil’in Onurlu Sonu (Diyanetten Hikayeler)Hikaye Öykü Masal Arşivi

MENÜLER
Ana Sayfa
Arşiv
Sitenize Ekleyin
Hikaye Ekleyin
Editörlere Mesaj Gönder
Editörlük Başvurusu
Yardım / İletişim
Reklam
Basında HikayeArsivi
Künye
Ziyaretçi Defteri
Tavsiye Siteler
HİKAYE KATEGORİLERİ
İbretli Hikayeler
Dini Hikayeler
Yaşanmış Hikayeler
Duygusal Hikayeler
Sevgi Hikayeleri
Aşk Hikayeleri
Din Büyüklerinden Hikayeler
En Güzel Dini Hikayeler
Masal Demeti
Hayatın İçinden Hikayeler
İran Hikayeleri
Dostluk Hikayeleri
Mevlanadan Hikayeler
Kıssadan Hisseler
Çocuklar İçin Hikayeler
Doğruların Öyküsü
Güldüren-Tebessüm Ettiren Hikayeler
Nasreddin Hocadan Hikayeler
Sahabeden ve Evliyaullahtan Hikayeler
Kurandan Hikayeler
Resulullahtan Hikayeler
Kelile ve Dimne
Tarihi Gerçekler
Gerçek Hayattan Hikayeler
Türk Tarihinden Damlalar
Bediüzzamanla Yaşayan Öyküler
Diyanetten Hikayeler
Renkli Hikayeler
Sesli Hikayeler-Masallar
Resimli Hikayeler
Sizden Gelen Hikayeler
İngilizce Hikayeler
Padişahlardan Hikayeler-Öyküler
Türkü Hikayeleri
Tarihi Hikayeler-Öyküler
Siyasi Hikayeler-Hatıralar
Öğretici Hikayeler
Hüzün Zamanı Hikayeleri
Hazır Cevaplar Espriler
Dede Korkut Hikayeleri-Destanlar
Keloğlan Masalları (Görüntülü)
La Fontaine Masalları
Atatürk Hikayeler - Hatıralar
Tanıdığım Ünsüzler
Gazali İHYAdan Hikayeler
Ramazan-Oruç Hikayeleri
Efsaneler & Mitler
KELOĞLAN MASALLARI
EDEBİYAT DÜNYASINDAN HİKAYELER & ESPRİLER

Hikaye-Öykü Ara



[Detaylı Arama]


Yeni Eklenen 25 Hikaye
HZ. YUSUF'UN KUYUYA ATILMASI
HZ. İBRAHİM OĞLU HZ. İSHAK VE MESCİD-İ AKSA
HZ. İBRAHİM OĞLU HZ. İSMAİL VE KABE
HZ. İSMAİL VE KURBAN
HZ. HACER VE ZEMZEM
HZ. İBRAHİM VE NEMRUD
ÜÇ ARKADAŞ
KÖLENİN CEVABI
KÖPEĞİN SÖZÜ
HIRSIZIN CEVABI
KÖR, SAĞIR VE ÇIPLAK
HZ. İSA (A.S.)IN KAÇMASININ SEBEBİ
LOKMAN İLE HAZRETİ DAVUD
ZAHİDİN DUASI
BİRBİRİNİN DİLİNDEN ANLAMAYAN DÖRT KİŞİNİN KAVGASI
HAYAT AĞACI
NAHİVCİNİN (DİL BİLGİNİNİN) MİSALİ
GÖZ İLE KULAK ARASI
ÇÖPLÜĞÜ KİMLER KARIŞTIRIR?
KÖLENİN KÖLESİ
SADAKANI ZENGİNLİĞİNE GÖRE VER!
HANGİ DUAYI YAPAYIM?
YANIMDAKİ REHBERİMDİR!
BÜLBÜLCÜK NE YAPTI?
KISAS HAKKI VER!

En Çok Okunan 25 Hikaye
The Adventure of the Three Garridebs
Bir Bebeğin Yarım Kalmış Günlüğünden
Dracula - Story
İşte Aşk
Hz. Yunus Ve Balık
Uyuyan Güzel
Half-Brothers by Elizabeth Gaskell
Sevgi Üç Türlüdür
Uyku Masalı
Dostluğun Öyküsü
Hansel Ve Gretel
Haddini Aşmanın Zararı
Ona "Sevdiğinizi" Söyleyin
Evlilik
Çirkin Ördek
On Çinli
He Needed Me
Ayrılın Ayrılabilirseniz
Eshab-ı Keyf (Mağara Arkadaşları)
Dost (Mevlana'dan)
Çorap
Nurten Hanımın Gözyaşları
The Yellow Face by Sherlock Holmes
Futbol Olayı
Seni Nasıl Sevebilirim


Reklam ver

Mail List
Sitemizin yeniliklerinden ilk sizin haberiniz olsun.
İsim:
Mail:
 


Editör Giriş

Google
Sitemiz hakkındaki görüşlerinizi ZİYARETÇİ DEFTERİNE yazarsanız seviniriz.


Ziyaretçilerimiz ve Hikaye Dostlarının Dikkatine:

www.hikayearsivi.net olarak 2002 yılından itibaren yayın faaliyetimizi sürdürmekteyiz. İnternet üzerinde yayın yapan birçok sitenin içeriğinde, sitemiz içeriği kullanılmaktadır. İlk defa birçok kategori altında hikaye-öykü ve masalları paylaşmaya başlayan sitemiz, bu konuda da diğer sitelere örnek olmuştur. Sitemizin ve içeriğinin genişlemesine ve sitemizin tanıtımına siz değerli ziyaretçilerimizin katkısı çok önemlidir. Sitemiz içeriğini paylaşırken, mutlaka kaynak olarak www.hikayearsivi.net den alıntılandığını belirterek içeriğimizi kullanabilirsiniz. Unutmayın ki kaynak belirtmeden, içeriğimizi alan onlarca site ve ziyaretçi, çalışmalarımızdaki emeğe karşı bizi şevksiz bırakmaktadırlar. Lütfen sitemizin tanıtımına sizde katkı sağlayın. (A.Kerim MELLEŞ & Mehmet Zahid MELLEŞ)

Yaşlı Fil’in Onurlu Sonu
[Diyanetten Hikayeler]







    Değerli çocuklar !

    Bu yazımda size, karada yaşayan canlıların en irisi ve güçlüsü Fili anlatmak istiyorum. Hortumlu memelilerin tek türü olan Filler’e canlı tanklar desek yeridir sanırım. Bu iri ve güçlü yaratıkların vatanı Afrika ile Asyadır. Yükseklikleri beş metreyi bulan türleri vardır. Afrika kökenli olanların ağırlığı, yedi ton kadardır. Fillerin en ilginç organı hortumlarıdır. Dokunmaya ve koku almağa yarayan bu organ, ağaç kütükleri gibi ağırlıkları kaldırır ve besinleri bununla ağzına götürür. Filler, suyu da hortumlarıyla çekerek içer ve üstüne püskürterek yıkanır.

    Fillerin, hortumunun yanlarında, iki mızrak gibi sivri dişleri vardır. Bunlar aynı zamanda savunma araçlarıdır. Fillerin gücüne güç katan hortumu ve iki mızrak dişin yanısıra, ayrıca ağızlarında azı dişleri de vardır. Gözleriyse, çok küçük, âdeta boncuk tâneleri gibidir. Görmeleri zayıfsa da burun ve kulakları son derece duyarlıdır; öyle ki, rüzgâr onlara doğru esiyorsa kilometreler kadar uzaktaki kokuyu rahatlıkla alabilirler.

    Filler, otçul hayvanlardır ve sürüler hâlinde yaşarlar. Zaman zaman, sularda banyo etmeyi pekçok severler: Göllerde yıkanırlarken, hortumlarıyla çektikleri suyu fışkırtarak, âdeta eğlenircesine üzerlerine dökerler. Gündüzleri ormanın kuytu yerlerinde gizlenen filler, geceyi otlaklarda ya da ekili tarlalarda karınlarını doyurmakla geçirirler. Bu yüzden sık sık, çiftçilerin kurduğu tuzaklarla karşılaşırlar. Çiftçilerin, tuzak kurmalarının bir başka nedeni de, fildişi elde etmek içindir.

    Değerli okuyucularım!... Bilirsiniz sanırım: Fildişi çeşitli ev ve süs eşyası yapımında, bugün de değerini sürdürmektedir. Renginin güzelliği, cilâlanabilmesi, ustasının elinde, oymacılık san’atının göz alıcı yapıtları hâline gelmesi, insanların fildişine olan ilgisini sürekli çeker olmuştur.

    Milâttan önce üçbin yıllarında, Mısır’da biçimlenen oymacılık san’atı devrinin doruğuna erişmiştir. Bugün bile o çağın oymaları üzerine vurulan boyaların bileşimi bilinememektedir. Finike, eski Yunan, Roma, daha sonra da Bizans’da fildişi oymacılık san’atı, pekçok ilgi görmüş; becerikli sanatçıların yaptığı süs eşyaları, fildişi heykeller, evleri ve kiliseleri süslemişlerdir.

    Oymacılık, İslâm Ülkeleri’nde de, süsleme san’atının göz alıcı örneklerini vermiş; saraylar, ahşap konaklar fildişi oymacılığının çekici yapıtlarıyla süslenmiş; câmiler, çeşmeler, şadırvanlar, daha nice yapılar fildişi oymalarla yer yer nakışlanmıştır. Fildişi oymacılığı, ülkemizde de hayli ilgi görmüştür: Câmilerimiz, müzeler, saray ve konaklar, Türk oymacılığı san’at zevkinin güzel örneklerini gözler önüne sermektedirler.

    Değerli okuyucularım!. Fillerden söz ederken konumuz, fildişine ve oymacılığına kadar uzandı.

    Fillerin çok güçlü yaratıklar olduğundan söz etmiştim. İnsanlar, bunların gücünden yararlanmayı bilmişler bu dev yapılı hayvanlara çeşitli işler gördürmüşlerdir: Filler, Asya ülkeleri’nin bir çoğunda taşıma işlerinde kullanılırlar: Bunlar, Ormanda ağaçları söküp devirmede bir buldozer gibi iş görürler; koskoca tomrukları çekip götürmekte yıllar boyu fillerden yararlanılmaktadır.

    Filler, genel olarak uysal görünüşlü yaratıklardır. Nevar ki bir de kızdılar mı, hele sürü hâlindeyseler, hırslarının önüne geçmek imkânsızdır; önlerine ne gelirse, bir buldozer gibi ezer, çiğner geçerler.

***


    Değerli çocuklar!... Şimdi de size, uzun süre Hindistan’da bulunmuş bir Türk gezgininden dinlediğim bir öyküyü anlatmak istiyorum.

    Dev yapılı yaşlı fil, uzun uzun böğürdü. Bu böğürtü üzerine, orman sâkini yaratıkların, korkak, ürkek ayak sesleri duyuldu. Kuytu köşelerde uykulu mahmur gölgeler, titrek adımlarını telâşla sürüdüler; kuşlar, kanat çırparak telâşla uçuştular. Bu korkulu kımıldanışın ardından kalabalık bir fil sürüsünün hızlı adımlarla yürüdüğü görüldü. Sürüye dev yapılı yaşlı bir fil öncülük ediyordu. Geçtikleri yerlerde bodur ağaç dalları ayaklar altında ezildi. Koca canlılardan oluşan tank ordusu, yaşlı fili izlediler. Biraz sonra, sık ağaçların çevrelediği alandaki göle varmışlardı.

    Fil sürüsü, bir süre gölün kıyısında, ağaçlardan sarkan orman yemişleriyle karınlarını doyurdular; sonra da serinlemek için gölün derin sularına daldılar. Bir yandan hortumlarıyla gölden çektikleri sularla yıkanıyorlar; bir yandan da birbirlerinin üzerine su fışkırtarak eğleniyorlardı. Bu eğlence sürüyordu ki, yaşlı filin birden hortumunu kaldırarak, ıslık sesini andıran bir böğürtüyle alârma geçtiği görüldü. Bunun üzerine, göldeki yıkanıp birbirleriyle oynaşan filler, kulaklarını kabartıp onu dinlediler, sonra da gölden çıkıp iri gövdelerinden umulmayan bir çabuklukla sık ağaçların arasına dalıp gözden kayboldular.

    Yaşlı fil, sinyal vererek, yaklaşmakta olan tehlikeyi onlara bildirmiş; nevarki kendisi olduğu yerden ayrılmamıştı. Bulunduğu göl sularında dev bir anıt gibi kımıldamadan duruyor; sâdece boncuk gözleriyle, sürünün sık ağaçlar arasında kayboluşunu izliyordu. Duygu organları ona tehlikenin çok yakınlarında olduğunu haber veriyordu. İşte o anda, bu duygusunu kanıtlarcasına birkaç mavzer namlusunun üzerine çevrilmiş olduğunu gördü. O yıllar boyu sonunun her an gelebileceği endişesi içinde yaşamıştı. Nevarki şu anda karşılaştığı durum, böylesine bir bekleyiş değildi. Gelecek mukadder sonun, namluların ucunda değil de atalarının mezarlığında biteceğini umuyor ve bekliyordu. Neyazıkki, bu huzurlu bekleyişi, şu avcılar ona çok görmüşlerdi. Yoksa bundan sonraki hayatı bir sirkte ya da hayvanat bahçesinde mi sona erecekti. Belki de ağır işlerini mi gördüreceklerdi. Bu düşünceyle yaşlı fil’in iri gövdesi bir söğüt dalı yaprağı gibi titreyivermişti.

    Onu avunduran tek şey, başkanı bulunduğu sürüsünün tehlikeden uzaklaşmış olmalarıydı. O, hemcinslerinin kurtulması için olduğu yerde kalmış; gelecek tehlikeyi üzerine çekerek, sürüsünün kurtuluşunu sağlamıştı.

    Yaşlı fil, göl kıyısına yakın bir yerdeydi. İstese, o da bir anda gölden çıkıp sık ağaçlar arasında kaybolabilirdi. Fakat böyle yaparsa onu izleyen avcılara sürünün yerini belli edebilir, onları da tehlikeye düşürebilirdi. Avcıları bir süre daha burada oyalamalıydı. Bu düşünceyle başını kaldırıp alay edercesine avcılara baktı; sonra da hortumuyla gölden çektiği suyu kendisine çevrilen namlulara püskürttü.

    Yaşlı fiilin amacı, avcıları kızdırıp yaylım ateşi yapmalarını sağlamaktı. Avcıların ellerine diri olarak geçmek istemiyordu. Yaşlı filin istediği olmuştu. Hortumuyla yeniden gölden su çekip namlulara doğru püskürttüğü anda, üzerine mermiler yağmaya başlamıştı. Koskoca fil, durup da kendisini bağışlamaları için yalvarıp, aman dileyemezdi ya!... O da avcılarla alay edercesine, hortumuyla su püskürtmeyi sürdürdü.

    Yaşlı fil, birden gözüne rastlayan bir mermiyle sarsılıvermişti. İri yaratığın, bir çığlığı andıran böğürtüsü ormanda yankılanırken, bu çığlığa uzaklardan, aynı şiddetle üst üste böğürtülerle karşılık geldi.

    Yaşlı fil’in iri gövdesi dengesini kaybederek göl sularına yayılıvermişti. Filin göl yüzeyine serildiğini gören avcılar, hemen koşuşarak gölün kıyısına gelmişler, fili halatlarla bağlayıp kıyıya çekmişlerdi. Yaşlı fil ölmüş bulunuyordu. Avcıların ilk işi yaratığın dişlerini sökmek olmuştu.

    Yaşlı fil için, canlı olarak avcıların eline geçmesi, ölümden beterdi. Bu yüzden mermilere hedef olmuş; canını vermişti. Tutsak yaşayıp kalan ömrünü, bir sirkte ya da hayvanat bahçesinde geçirmeyecek, insanların eğlencesi olmayacaktı. O, ormanlar da hür doğmuş, hür yaşamış ve başkanı olduğu hemcinslerinin uğrunda kahramanca uğraşı vererek hür olarak ölmüştü.

***


    Değerli okuyucularım! Yaşlı fakat onurlu bir hayata gönül vermiş kahraman bir filin hikâyesi burada bitti. Hür yaşama duygusu, bütün canlılar için güç ve umut kaynağıdır. Bu yüce kavram duygusundan yoksun olanlar, yaşasalar da ölü sayılırlar. Serçe, saka kuşlarından tutunuz da, fillere varana dek, tüm canlılarda, hür yaşama isteği ve çabası vardır. Bu yüce duyguya sahip olamayan ve buna saygı duymayan birey ve toplumlar, başkalarının tutsağı olmaya mahkûmdurlar.




Kaynak: Mehmed Zekâi ERYALAZ (Hayvanlar Dünyası’ndan Ansiklopedik Çocuk Hikâyeleri), Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

Hazırlayan: KuTuL KuLuB
www.hikayearsivi.net




Kaynak: Hikaye-Öykü-Masal Arşivi: www.hikayearsivi.net
Bu hikayeyi beğendi iseniz, veya fikrinizi diğer ziyaretçilerle paylaşmak istiyorsanız lütfen YORUMUNUZU yapın. Sadece 1-2 saniyenizi alacaktır.


Önemli Not: Lütfen hikayeyi kullanacaksanız; www.hikayearsivi.net den alıntı yaptığınızı ve kaynağını belirtiniz.

9 Mayıs 2006 - 07:47:33 - 6771 günlük
Ekleyen editör: HikayeArsivi

Okuyan:[4975]Yorumlayan:[0]Kategori: [Diyanetten Hikayeler]
[Arkadaşına Gönder][
Yazdır]



Bu hikaye yazı-yorum için henüz yorum yapılmamış veya yorum onaylanmamış.
 

Yorumlarınızı Yapın:
 



Reklam ver

 
 

.: Günün Ayeti :.

.: Günün Hadis-i Şerif-i :.

.: Günün Sözü :.

     


 
Google

Sitemizden alınan tüm hikaye-öykü-masal ve materyaller için link verilmesi zorunludur.
Site içeriğini kullanmak için site yönetimiyle [kutulkulub@gmail.com] irtibata geçerek istifade edebilirsiniz.

 
 Hikaye Arşivi  
Kerim MELLEŞ-KuTuL KuLuB © 2002-2024  ©  Hikaye Öykü Masal Arşivi
Sayfamızı en iyi 1024*768 çözünürlükte görüntüleyebilirsiniz...

  KuTuL KuLuB-A.Kerim Melleş