Hikaye Öykü Masal Arşivi

 

Hikayelerin Dünyasına Açılan Eşsiz Bir Kapı

21 Kasım 2024

Sık Kullanılanlara Ekle  Anasayfan 
              Yap Ziyaretçi Defteri

  Çöl Şömendöferi (Diyanetten Hikayeler)Hikaye Öykü Masal Arşivi

MENÜLER
Ana Sayfa
Arşiv
Sitenize Ekleyin
Hikaye Ekleyin
Editörlere Mesaj Gönder
Editörlük Başvurusu
Yardım / İletişim
Reklam
Basında HikayeArsivi
Künye
Ziyaretçi Defteri
Tavsiye Siteler
HİKAYE KATEGORİLERİ
İbretli Hikayeler
Dini Hikayeler
Yaşanmış Hikayeler
Duygusal Hikayeler
Sevgi Hikayeleri
Aşk Hikayeleri
Din Büyüklerinden Hikayeler
En Güzel Dini Hikayeler
Masal Demeti
Hayatın İçinden Hikayeler
İran Hikayeleri
Dostluk Hikayeleri
Mevlanadan Hikayeler
Kıssadan Hisseler
Çocuklar İçin Hikayeler
Doğruların Öyküsü
Güldüren-Tebessüm Ettiren Hikayeler
Nasreddin Hocadan Hikayeler
Sahabeden ve Evliyaullahtan Hikayeler
Kurandan Hikayeler
Resulullahtan Hikayeler
Kelile ve Dimne
Tarihi Gerçekler
Gerçek Hayattan Hikayeler
Türk Tarihinden Damlalar
Bediüzzamanla Yaşayan Öyküler
Diyanetten Hikayeler
Renkli Hikayeler
Sesli Hikayeler-Masallar
Resimli Hikayeler
Sizden Gelen Hikayeler
İngilizce Hikayeler
Padişahlardan Hikayeler-Öyküler
Türkü Hikayeleri
Tarihi Hikayeler-Öyküler
Siyasi Hikayeler-Hatıralar
Öğretici Hikayeler
Hüzün Zamanı Hikayeleri
Hazır Cevaplar Espriler
Dede Korkut Hikayeleri-Destanlar
Keloğlan Masalları (Görüntülü)
La Fontaine Masalları
Atatürk Hikayeler - Hatıralar
Tanıdığım Ünsüzler
Gazali İHYAdan Hikayeler
Ramazan-Oruç Hikayeleri
Efsaneler & Mitler
KELOĞLAN MASALLARI
EDEBİYAT DÜNYASINDAN HİKAYELER & ESPRİLER

Hikaye-Öykü Ara



[Detaylı Arama]


Yeni Eklenen 25 Hikaye
HZ. YUSUF'UN KUYUYA ATILMASI
HZ. İBRAHİM OĞLU HZ. İSHAK VE MESCİD-İ AKSA
HZ. İBRAHİM OĞLU HZ. İSMAİL VE KABE
HZ. İSMAİL VE KURBAN
HZ. HACER VE ZEMZEM
HZ. İBRAHİM VE NEMRUD
ÜÇ ARKADAŞ
KÖLENİN CEVABI
KÖPEĞİN SÖZÜ
HIRSIZIN CEVABI
KÖR, SAĞIR VE ÇIPLAK
HZ. İSA (A.S.)IN KAÇMASININ SEBEBİ
LOKMAN İLE HAZRETİ DAVUD
ZAHİDİN DUASI
BİRBİRİNİN DİLİNDEN ANLAMAYAN DÖRT KİŞİNİN KAVGASI
HAYAT AĞACI
NAHİVCİNİN (DİL BİLGİNİNİN) MİSALİ
GÖZ İLE KULAK ARASI
ÇÖPLÜĞÜ KİMLER KARIŞTIRIR?
KÖLENİN KÖLESİ
SADAKANI ZENGİNLİĞİNE GÖRE VER!
HANGİ DUAYI YAPAYIM?
YANIMDAKİ REHBERİMDİR!
BÜLBÜLCÜK NE YAPTI?
KISAS HAKKI VER!

En Çok Okunan 25 Hikaye
The Adventure of the Three Garridebs
Bir Bebeğin Yarım Kalmış Günlüğünden
Dracula - Story
İşte Aşk
Hz. Yunus Ve Balık
Uyuyan Güzel
Half-Brothers by Elizabeth Gaskell
Sevgi Üç Türlüdür
Uyku Masalı
Dostluğun Öyküsü
Hansel Ve Gretel
Haddini Aşmanın Zararı
Ona "Sevdiğinizi" Söyleyin
Evlilik
Çirkin Ördek
On Çinli
He Needed Me
Ayrılın Ayrılabilirseniz
Eshab-ı Keyf (Mağara Arkadaşları)
Dost (Mevlana'dan)
Çorap
Nurten Hanımın Gözyaşları
The Yellow Face by Sherlock Holmes
Futbol Olayı
Seni Nasıl Sevebilirim


Reklam ver

Mail List
Sitemizin yeniliklerinden ilk sizin haberiniz olsun.
İsim:
Mail:
 


Editör Giriş

Google
Sitemiz hakkındaki görüşlerinizi ZİYARETÇİ DEFTERİNE yazarsanız seviniriz.


Ziyaretçilerimiz ve Hikaye Dostlarının Dikkatine:

www.hikayearsivi.net olarak 2002 yılından itibaren yayın faaliyetimizi sürdürmekteyiz. İnternet üzerinde yayın yapan birçok sitenin içeriğinde, sitemiz içeriği kullanılmaktadır. İlk defa birçok kategori altında hikaye-öykü ve masalları paylaşmaya başlayan sitemiz, bu konuda da diğer sitelere örnek olmuştur. Sitemizin ve içeriğinin genişlemesine ve sitemizin tanıtımına siz değerli ziyaretçilerimizin katkısı çok önemlidir. Sitemiz içeriğini paylaşırken, mutlaka kaynak olarak www.hikayearsivi.net den alıntılandığını belirterek içeriğimizi kullanabilirsiniz. Unutmayın ki kaynak belirtmeden, içeriğimizi alan onlarca site ve ziyaretçi, çalışmalarımızdaki emeğe karşı bizi şevksiz bırakmaktadırlar. Lütfen sitemizin tanıtımına sizde katkı sağlayın. (A.Kerim MELLEŞ & Mehmet Zahid MELLEŞ)

Çöl Şömendöferi
[Diyanetten Hikayeler]







    Sevgili çocuklar!

    Deve denilen iri yapılı hayvanları hepiniz bilirsiniz. Kiminiz onları yakından görmüş, kiminiz de dergi ve kitaplardan ya da televizyon ekranlarından, dizi dizi kervan katarları halinde izlemişsinizdir.

    Boyunlarında asılı iri çan ve çıngıraklar olduğu halde, önlerinde onları yönlendiren bir eşeği izleyerek, birbirine bağlı diziler halinde, devecilerin eşliğinde, hörgüçlerine yüklü ağırlıklarla, yorulmak nedir bilmeden, mesafeler tüketerek yol alır giderler. Köpüklü ağızları durmadan geviş getirir durur. Ne iniş, ne yokuş, ne ham yol ne de çöl demeden yürürler, yürürler... Onlara çöl şömendöferi dense yeridir.

    Develer, açlığa ve susuzluğa dayanıklı hayvanlardır. Hörgüçleri, bir besin deposudur sanki... Onlara birer yağ tulumu denebilir. Deve fırsat bulursa haylice su içer; gereğinden fazlasını midesinde depolar. Bir avuç arpa ya da beş on hurma tanesi onu tok tutmaya yeter. Yiyecek besin bulamadığı zaman, hörgücüne depoladığı yağını eriterek beslenir.

    Develer, inatçılıkta eşeğin önünde yer alır. İnsanlar arasında “Deveye hendek atlatma” deyimi onların inatçılığının âdeta simgesidir.

    Sevgili çocuklar! Toplu yaşayan hayvanlar arasında da, insanlarda olduğu gibi, geçimsizlik sonucu, dolaşmalar kavgalar görülmektedir. Koyun süreleri içinde sık sık koçların toslaştığı, sığır topluluklarında boğa ve tosunların boynuzlaştıkları olur. Kümes hayvanları arasında hindilerin kabararak birbirleriyle kavga ettiklerini görmüşsünüzdür. Hele horozların birbirleriyle döğüşü görülmeye değer. Bunların hind horozu denilen türlerinin döğüşmesi, savaş yaparcasına kanlı olmaktadır.

    Bazı insanlar, kavgacı olarak sözünü ettiğim horoz, boğa gibi hayvanların inatçılıklarından yararlanmayı düşünmüşler; bunları birbirleriyle döğüştürerek bir geçim yolu bulmuşlardır. Bu gün bu döğüşcü hayvanlar, çeşitli ülke halkları arasında yaygın biçimde, rinkler ve alanlarda döğüştürülmekte; bunlar üzerinde müşterek bahisler oynanmaktadır. Bu kanlı döğüş oyunlarının ülke çapında en yaygın biçimde uygulananı boğa görüşleridir ve azgın boğalar ile “matador” denilen boğa güreşcisi insanlar arasında yapılmaktadır.

    Ülkemiz Türkiye'de ise, boğa güreşlerini andıran biçimi, Ege Bölgesi'nin Manisa ilimiz yöresinde, develer arasında, güreş biçiminde yapılmaktadır.

    Sevgili çocuklar, işte bu yazımda size, Ege Bölgesinde yaptığım bir gezi sırasında, izlediğim develer güreşini, hikâye konusu ederek anlatacağım.

    Şimdiye kadar er meydanı çayırlarında, cazgırların yönettiği ve davul zurnaların eşliğinde, pek çok pehlivan güreşleri seyretmiştim. Horozların rinklerde döğüşünü de birkaç kez izlediğim olmuştu. İspanyol boğa güreşlerini ise televizyon ekranlarından üzüntüyle izlemiş; bir hayvan da olsa, boğaların, matador denen boğa güreşcisi ve yardımcıları tarafından, kılıç ve mızraklarla öldürülüşlerine “Oley!..” diye çığlık atan seyircilerin nasıl zevkten dörtköşe olabildiklerine akıl erdirememiştim.

    İşte şimdi de, seyircilerin halkalar halinde çevirdiği geniş alanda, iki devenin güreşini seyredecektim.

    Yine, er meydanı çayırlarında, güreş tutan pehlivanlara eşlik ettiği gibi davul zurnalar cenk havaları çalıyor, alanı çepe çevre birkaç kez dolamış, çok kalabalık, bir halk kuşağı, pehlivan develerin güreş alanına çıkmasını bekliyorlardı. Bu bekleyiş pek uzun sürmemiş; birden alanı çeviren seyirci çemberinin bir yanında başlayan kaynaşmanın ardından, sahipleri tarafından yedilen develer, peş peşe alana girmişlerdi.

    Güreşci develerin ikisi de yiğit mi yiğitti. Her iki deve de sahipleri tarafından pehlivanlıklarına yaraşır bir görünümle, aksesuar ile süslenmişlerdi. Hörgüçleri üzerine yerleştirilen renkli kumaşlarla kaplanmış semerleri olduğu halde, boyunlarından sarkıtılmış çıngırakların madeni ritimle çıkardığı seslerle, birbirlerine yönelen develerin kapışması görülmeğe değerdi. Birden develerin çevresini yoğun bir toz bulutu kaplamış; hırsla birbirine saldıran develer kördüğüm oluvermişlerdi. Şimdi iki güreşci devenin, her zaman geviş getirirken görülen ağızlarından köpüklü salyalar akıyor; zaman zaman yükselen böğürtüleri, seyircilerin şamatalı gürültüsüne karışıyordu.

    İki pehlivan devenin itişip kakışmaları anında, zorlananın dizleri üzerinde yere çöktüğü oluyor; kimi zaman birbirine dolanan boyunların kanırılışından canı yanan devenin acıdan homurtusu işitiliyordu.

    Bilmiyorum bu kör döğüşü güreş, ne kadar sürmüştü. Develerden birisi pes etmiş, ayağa kalkıp ters yüz ederek kaçmaya başlamıştı; kaçanın yöneldiği seyirci çemberi, âdeta yarılırcasına açılmış; yenik deve buradan kendisini dışarı atmıştı. Ne var ki, güreşi kazanan deve hırsını alamamış olacak ki, ağzından köpüklü salyalar akarak yenik deveyi bir süre kovaladı.

    Zorlu güreşi kazanan devenin sahibi ve taraftarları,coşku ile zıplıyor ve alkış tutuyorlardı. Kaçan deveyi hırsla kovalamakta olan şampiyon devenin yakınları, onun önünü keserek yakaladıkları zaman, yenik deve daha fazla kaçamamış; seyirci çemberinin dışına çıkar çıkmaz, bitkinlikten olduğu yere çöküvermişti.

    Şampiyon devenin sahibi, ortaya ödül olarak konulan potuğu, (deve yavrusu) kazanmış bulunuyordu.

    Baş pehlivan devenin ise saygınlığı kat kat artmıştı. Üstelik yiğintisi de artacak; bir başka güreşe kadar ahırında yan gelip yatarak ve geviş getirip duracaktı. Oysa yenik devenin durumu kötüden de kötü olacaktı. Önce sahibinden kötü sözler işitecek; bu kadarla da kalmayacak, belki kendisini çöller aşan bir kervanda hamallık yaparken, ya da bir mezbahada kesim hayvanı olarak bulacaktı.

    Şu anda yenik deveyle ilgilenen yoktu. “Düşenin dostu olmaz.” Ata sözümüz kulağımda yankılanırken, yere çökmüş olan deveye yaklaştım. Çökmüş olduğu yerde üzgün biçimde bakınıp duruyordu. Gözleri ıslak gibiydi; sanırım ağlıyordu. Yüreğim bir yaraya dokunmuşcasına sızlayıvermişti. Yamacına geçerek, ben de diz üstü yere çöktüm. O anda da devenin üzgün bakışlarıyla karşı karşıya geldim. Bana, gözleriyle birşeyler söylemek istiyor gibiydi; konuşabilse ancak bu kadar anlatabilirdi. Sanki imayla bana şöyle diyordu:

    Şu alanda olanlara tanıksınız değil mi? Bana kızacak olsanız da yine söyleyeceğim: Ademoğlu denilen şu hemcinsleriniz var ya! Öylesine benciller ki! Kendileri üç öyün tıkınıp dururlarken, bizim yeterince besin alıp almadığımız hiç akıllarından geçmez. İniş, yokuş, uzun yol, çöl demeden, sırtımıza yükledikleri ağırlıklarla bize günlerce yem yedirmeden, su içirmeden menziller arşınlatır dururlar; bazen de işte bugün gördüğünüz gibi güreşci yerine koyup birbirimizle boğuştururlar. Bu yarışta elbet de daha güçlü olan kazanacak... Yenilecek olansa benim durumuma düşüp aşağılanacak...Biz develer, yaratılışta iri ve güçlü, insanların yanında eşeklerden daha aşağılanan canlılarız. Eşek denilen bize göre ufak yapılı yaratığa, bizden daha çok önem verirler; onları, koskoca deve katarlarını önüne koyup bizi onlar tarafından yönlendirirler. Sonra da biz develere, inatçı ve kinci gözüyle bakarlar. Bu durum karşısında kızmakta haksız mıyız? İşte bu yüzden de bazen inadımız tutar, yamacımıza dikilen arsız yüzlere tükürürüz...




Kaynak: Fareler Ve Pireler - Mehmed Zekâi ERYALAZ, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları

Hazırlayan: KuTuL KuLuB
www.hikayearsivi.net




Kaynak: Hikaye-Öykü-Masal Arşivi: www.hikayearsivi.net
Bu hikayeyi beğendi iseniz, veya fikrinizi diğer ziyaretçilerle paylaşmak istiyorsanız lütfen YORUMUNUZU yapın. Sadece 1-2 saniyenizi alacaktır.


Önemli Not: Lütfen hikayeyi kullanacaksanız; www.hikayearsivi.net den alıntı yaptığınızı ve kaynağını belirtiniz.

8 Mayıs 2006 - 11:25:48 - 6772 günlük
Ekleyen editör: HikayeArsivi

Okuyan:[3081]Yorumlayan:[0]Kategori: [Diyanetten Hikayeler]
[Arkadaşına Gönder][
Yazdır]



Bu hikaye yazı-yorum için henüz yorum yapılmamış veya yorum onaylanmamış.
 

Yorumlarınızı Yapın:
 



Reklam ver

 
 

.: Günün Ayeti :.

.: Günün Hadis-i Şerif-i :.

.: Günün Sözü :.

     


 
Google

Sitemizden alınan tüm hikaye-öykü-masal ve materyaller için link verilmesi zorunludur.
Site içeriğini kullanmak için site yönetimiyle [kutulkulub@gmail.com] irtibata geçerek istifade edebilirsiniz.

 
 Hikaye Arşivi  
Kerim MELLEŞ-KuTuL KuLuB © 2002-2024  ©  Hikaye Öykü Masal Arşivi
Sayfamızı en iyi 1024*768 çözünürlükte görüntüleyebilirsiniz...

  KuTuL KuLuB-A.Kerim Melleş