[Ramazan-Oruç Hikayeleri]
RAMAZAN AYINI DEĞERLENDİRMEK [Ramazan-Oruç Hikayeleri]
Abdullah 9 yaşında ilkokul üçüncü sınıfta okuyordu. Evde diğer zamanlardan farklı bir koşuşturma vardı.
Abdullah, babasına:
- Babacığım önemli bir şey mi var? diye sordu.
Abdullah'ın babası hafif gülümseyerek, oğlum Ramazan ayına az bir zaman kaldı. Mübarek üç ayların içerisindeyiz. Biliyorsun ki geçmiş senelerde sende bizimle sahura kalkıyor ve tutabildiğin kadar oruç tutuyordun.
Abdullah'ın gözleri ışıl ışıl oldu. Bilmez miyim baba. Geçen sene 5 gün oruç tutmuştum da sen bana beğendiğim oyuncağı hediye olarak almıştın. Bir de ben teravih namazına seninle beraber gitmeyi çok seviyordum.
Babası:
- İnşaAllah oğlum, Allah-u Teala nasip ederse bu Ramazan ayında da beraber sahura kalkar, orucumuzu tutar ve iftarımızı beraber yaparız. Gidebildiğimiz kadar seninle teravih namazına camiye gideriz.
Abdullah da heyecanlanmıştı. Ertesi gün okula gittiğinde Abdullah öğretmenine babası ile konuştuklarından bahsetti.
Öğretmeni, tüm sınıfa dönerek:
- Evet, çocuklar. Abdullah bize hatırlattı. Önümüzdeki günlerde Ramazan-ı şerif ayına gireceğiz. Sizden Ramazan ayına nasıl hazırlanmak gerekir konusunda aile büyüklerinizle de beraber bu konuyu tartışmanızı ve madde madde yazarak yarına derse gelirken getirmenizi istiyorum. Yarın burada beraber yazılanları değerlendirerek Ramazan ayına hazırlık ve en iyi şekilde değerlendirme konusunda tespitlerimizi birleştiririz.
Sınıftaki tüm öğrenciler öğretmenlerinin verdiği bu ödevi yapmanın heyecanını içlerinde duydular. Her biri eve gidince kimisi annesine kimisi babasına, kimisi büyükanne veya büyükbabasına, komşu teyzelere, telefonla teyze, hala, dayı, amca kime ulaştılarsa onların düşüncelerini de alarak madde madde Ramazan ayına hazırlık ve en iyi şekilde değerlendirmek için notlarını defterlerine büyük bir özenle yazdılar
Ertesi gün, tüm öğrenciler hazırladıkları maddeleri arkadaşlarına okudular. Öğretmenleri bunlarda aynı manada olanları ve dikkat çekici olanları düzenleyerek tahtaya madde madde yazdı.
Sınıfın bu etkinliği sonrası aşağıdaki maddeleri tespit ettiler:
1- Ramazan ayına girmeden Ramazan ayının önemini hem ailemizde hem de çevremizde hissedip önemini sürekli canlı tutmalıyız.
2- Ramazan-ı Şerif'in birinci gecesi, orucun adabına, oruca yakışan vaziyette olarak sahura ailemizle beraber kalkıp, oruca niyet edip tutabildiğimiz kadar orucumuzu tutmalıyız.
3- Arkadaşlarımızla, ailemizle ve çevremizle her zamankinden daha saygılı ve hoşgörülü olmalıyız.
4- Mümkün mertebe iftar heyecanını beraber duymak için ezanın okunmasını sofranın başında beklemeli ve iftar saatinde her zamankinden daha fazla ailemiz, ülkemiz için dua etmeliyiz.
5- İhtiyaç sahibi aileleri veya arkadaşlarımızdan maddi sıkıntı çekenleri biliyorsak onları iftara çağırarak onların gönüllerini de almalıyız.
6- Ağzımızdan kimseye karşı kötü ve kırıcı söz çıkmaması için diğer zamanlarda gösterdiğimiz hassasiyeti daha çok arttırmalı, olaki kırıcı bir söz söylemiş isek hemen özür dilemeliyiz.
7- Ailemize evin işlerinde daha çok yardımcı olmalı, büyüklerimizin hal ve hatırlarını sormalı. Onların da gönüllerini almalıyız.
8- Ramazan ayı, oruç, namaz vb. ibadetler hakkında büyüklerimizden gerekli dini bilgileri öğrenmek için gayret göstermeliyiz.
9- Ramazan ayında namaz kılmayı bilmiyorsak öğrenmek için gayret göstermeli, namaz kılma alışkanlığımızı diğer zamanlarda da sürdürmek için ailemizin de desteğini almalıyız.
10- Bu aylarda duanın sığınak olduğunu, Allah'ın rızasını kazanmak için mübarek kılınan bu günleri fırsat bilmeliyiz.
________ Kaynak: Kerim MELLEŞ, Ramazan ve Oruç Hikayeleri, www.hikayearsivi.net
Kaynak:
Hikaye-Öykü-Masal Arşivi: www.hikayearsivi.net
Bu hikayeyi beğendi iseniz, veya fikrinizi diğer ziyaretçilerle
paylaşmak istiyorsanız lütfen YORUMUNUZU
yapın. Sadece 1-2 saniyenizi alacaktır.
Önemli Not: Lütfen hikayeyi
kullanacaksanız; www.hikayearsivi.net den
alıntı yaptığınızı ve kaynağını belirtiniz.
|