Amerikan ve Japon firmalarının takımlarının arasında bir kano yarışı düzenlenmesine karar verildi. Her iki takımda da performanslarının en üst düzeyine varabilmek için uzun ve zorlu bir hazırlık devresinden geçti. Büyük gün geldiğinde, iki taraf da kendini hazır hissediyordu.
Japonlar yarışı bir kilometre farkla kazandılar. Yarış sonrasında Amerikan takımı çok sarsılmıştı. Moralleri kalmamıştı.
Şirket yönetimi, yarışın açık farkla kaybedilmesinin nedeninin bulunmasına karar verdi ve sorunu araştırarak çözüm yolları önermesi için bir danışmanlık şirketiyle anlaştı.
Danışmanların bulgusu: Japon takımında sekiz kişi kürek çekiyor, bir kişi dümencilik yapıyordu; Amerikan takımında ise bir kişi kürek çekiyor, sekiz kişi dümeni kullanıyordu.
Bir yıl süren çalışmalar ve milyonlarca dolarlık harcamalardan sonra, danışmanlık şirketi Amerikan takımında çok az kişinin kürek çektiğine, buna karşılık çok sayıda kişinin dümen kullandığını saptadı.
Bir sonraki yarışın yapılacağı gün yaklaşırken, Amerikan takımının yönetim yapısı baştan aşağıya yeniden örgütlendi. Yeni yapı: Dört dümen müdürü, üç bölgesel dümen müdürü ve kürekleri çekmekle görevli kişiyi çalışmaya teşvik etmek için yeni bir performans gözden geçirme sistemi...
İkinci yarışı Japonlar iki kilometre arayla kazandılar. Tepesi atan Amerikan şirketi, kürekçiyi kovdu ve müdürlere sorunun çözümüne olan katkılarından ötürü ikramiye verdi.
www.hikayearsivi.net