Kırım Hanlığı, Fatih zamanında Osmanlı'ya katılmıştı. İçişlerinde tamamen serbestti, Osmanlı'ya vergi de vermiyordu. Güvenliğini sağlayan Osmanlı'ya karşı sorumluluğu sadece Osmanlı'nın özellikle Avrupa'ya yapacağı seferlerde asker göndermekti.
Uzun yıllar Osmanlı-Kırım Hanlığı dayanışması oldu. Ancak Kırım Hanı olan İnayet Han, IV. Murat'ın bugünkü Ermanistan'ın başkenti olan Erivan'a o zamanki ismiyle Revan'a, asker yardımında bulunması için talimat verdiği halde cevabı "hayır" oldu. Katılması için emir göndermiş olmasına rağmen, bu emre itaat etmeyip, ordusuyla Nogay'lardan Kantemir Mirza üzerine yürüdü.
İnayet Han ve Kamtemir Mirza arasındaki mücadeleden Osmanlı da zarar görüyordu. Nitekim çok fazla geçmeden Sultan IV. Murat, İnayet Han'ı görevinden alarak Kırım'ı Bahadır Giray'a teslim etti.
İnayet Han ve Kantemir Mirza İstanbul'a çağrıldı. Yaptığı küstahlıklardan dolayı İnayet Giray, İstanbul'a gelmek istemiyordu, fakat bütün yetkilerini yitirmiş birisini İstanbul'a getirip padişahın huzuruna çıkartmak Osmanlı devlet adamları için çok bir mesele değildi.
Kantemir de çağrıldı. Padişahın huzurunda bu yaramazlar, karşılaştılar. Yaptıkları konuşmalarda birbirlerini suçladılar. Bu çekişmeleri dinleyen IV. Murat, İnayet Giray'a:
- Bak İnayet Giray!
Biz sana kemlik etmedik, taç ve taht, devlet ve eyalet verdik, mukabelesinde isyan ile küfran-ı nimet edip memalik-i mahrusamdan Kefe şehrini ve Kili Kalesi'ni muhasara ve tahrip eyledin ve bir beylerbeyi ve kadısını ve nice Müslüman'ı nahak yere katleyledin. İhsan ve inayetin mükafatı tuğyan ve isabet midir? Benim kılıcımdan korkmadın ise Hakk'ın kahır ve intikamından niçin havf etmedin? Senin gibi hakk-ı nimet bilmez gaddarın idamının da din ve devlet ne!f-i tamı vardır, dedikten sonra huzurundan dışarı çıkartıp bostancılara kement ile boğdurdu.
Kaynak: İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, 3.cilt, II.kısım s.14-15
Kaynak:Padişahlardan Hazır Cevaplar,Ali Karaçam
Meriç Yayınları, Şubat-2007, İstanbul
Hazırlayan:www.hikayearsivi.net | KuTuL KuLuB