Osmanlı'nın güçlenmesini istemeyen ve kendilerini Anadolu Selçukluları'nın meşru varisi olarak gören Karamanoğulları, Sultan Murat zamanında da sorun çıkartmaya devam etti.
Sürekli sorun çıkartan Karamanoğulları'na karşı sefere çıkayı uygun gören Sultan Murat, ordusunu bu sefer için hazırladı.
Onun bu hareketini gören Karamanoğlu Ali Bey; Türkmen, Tatar, Varsak, Turgut, Bayburt, beylerini ve askerlerini topladı. sonra da Murat Hüdavendigar'a elçi göndererek, şöyle dedi:
- Ordun kadar ordum var, eğer barışırsan barışırım, vuruşursan vuruşurum. Dert verirsen dert veririm, ölümüne de ölüm veririm.
Murat Hüdavendigar ise elçiyle şu haberi gönderdi:
- Hey bedbaht, benim gazama mani olur, ben gazada iken Müslümanları incitirsin. Senin kökünü kazımayınca ben huzur içinde gaza edemem. Seninle nasıl barışırım? Gazaya mani olanla gaza etmek, en büyük gazadır.
Murat Hüdavendigar Kütahya'ya gelince Karamanoğlu yine elçi gönderdi. Bu defa alçak gönüllü davranıyor, barış istiyordu. Hüdavendigar bu elçiye de şu cevabı verdi:
- Barışı daha önce isteyecekti, ordu toplayarak buraya kadar geldikten sonra işi yarım bırakamam. Zaten kaç defa sözünden caydı... Var gücünü pazusuna vererek her ne sözü ve hüneri varsa yapsın, er olsun, erlik göstersin, işi bir yana edelim. Benim her yıl gaza etmeme mani olmaya çalışır, gazaya mani olanlara gaza etmek en büyük gazadır. Bu yıl kafirlere gazadan kaldık, bari onun şerrini defedelim.
Savaş için dönüşsüz adım atılmıştı. Murat Han Gazi 70 bin kişilik ordusunu Afyon'da konaklattı. Burada toplanan savaş meclisinde uygulanacak taktik görüşüldü.
Konya yakınlarında meydana gelen savaş çok şiddetli oldu. Zaferi Osmanlılar kazandı (1368). Şehzade Bayezid, yıldırım gibi süratli manevralarla savaşın kısa zamanda kazanılmasını sağlamıştı. Kendisine "Yıldırım" lakabı bundan sonra verildi.
Refik Özdek, Türklerin Altın Kitabı, 2. Cilt, Tercüman Gazetesi,s.46
Kaynak:Padişahlardan Hazır Cevaplar,Ali Karaçam
Meriç Yayınları, Şubat-2007, İstanbul
Hazırlayan:KuTuL KuLuB