[Sizden Gelen Hikayeler]
Sultan İkinci Murad Han, oğlu Şehzade Mehmed’in yetişmesi için elinden gelen bütün gayretleri sarf etmişti. Yanında bulunduğu sıralarda Şehzade’ye birçok nasihatlerde bulunmuştu. Bu nasihatlerin birinde oğluna şunları vasiyet etmişti:
- Ey oğul! Şunu iyice bilmelisin: Herhangi bir şeyin, devamlı olarak kaba kuvvet, kılıç, kahramanlık ve ezici güç sayesinde meydana gelmesiyle; akıl, tedbir, sabır, ileri görüşlülük, imtihan ve uzun tecrübeler neticesinde, meydana gelmesi arasında büyük farklılıklar vardır. Birinci yol, her zaman geçerli olmadığı gibi, zararları da çoktur. Oğlum! Bir an bile olsa, sakın adaleti elinden bırakma. Çünkü Allah (c.c.) adildir. Bir bakıma, sen O’nun yeryüzündeki temsilcisisin. O, sana, kendi arzusuyla bazı üstünlükler vermiş ve seni kullarının idaresine geçirmiştir. Eğer bütün bu nasihatlerimi tutarsan, Allah’ın emir ve arzusuyla bu dünyadan ayrıldığın zaman şüphesiz cennete layık bir insan olursun. Şunu da iyice bilmeni isterim: Bu dünyada üç çeşit insan vardır:
Biri: Akıl ve fikirleri yerinde, geleceği az çok gören ve düşünendir
İkincisi: Yolların doğru olup olmadığını bilmekten uzak olan kimselerdir.
Üçüncüsü: Ne kendileri bir şeyden haberdardır ve ne de yapılan ikazlara, nasihatlere kulak asarlar.
Ey oğul! Yüce Allah (c.c.) eğer seni ilk sırada saydığım kişiler arasında yaratmışsa sevinirim. İlkinden değil de ikinciler gibiysen, sana yapılan nasihatlere kulak vermeni tavsiye ederim. Sakın üçüncü kısma dahil olmayasın. Onlar Allah’a (c.c.) ve insanlara karşı iyi bir durumda değildirler.
Ey oğul! Padişahlar, elinde terazi tutmuş kimseye benzerler. Sen padişah olunca teraziyi doğru tutmanı isterim. O zaman yüce Allah (c.c.) da senin iyiliğini arzular.
Gönderen: Şener Kaptanoğlu
E-Mail: senerkaptanoglu@hotmail.com
Kaynak:
Hikaye-Öykü-Masal Arşivi: www.hikayearsivi.net
Bu hikayeyi beğendi iseniz, veya fikrinizi diğer ziyaretçilerle
paylaşmak istiyorsanız lütfen YORUMUNUZU
yapın. Sadece 1-2 saniyenizi alacaktır.
Önemli Not: Lütfen hikayeyi
kullanacaksanız; www.hikayearsivi.net den
alıntı yaptığınızı ve kaynağını belirtiniz.
|